Дългия Джон Силвър

Физика:

Мъж на 50. Висок и едър. Все още в разцвета на силите си. Има широко месесто лице с изразена волева брадичка, на което много често грее приятелска усмивка. В лицето му има нещо грозно и в същотo време изключително очарователно. С матова кожа. На главата си носи тривърха шапка. Дрехите му макар и позахабени са чисти и спретнати. На рамото му почти винаги е кацнал папагалът му – Капитан Флинт. Левият му крак е ампутиран и затова се придвижва с помощта на патерица. Изключително витален и пъргав. С кристално-сини очи. Погледът му е проницателен, умен и малко лукав.

 Биография:

Родом от Бирмингам. Дългоочакваното дете в семейството на уважаван търговец. За съжаление малко след раждането му, майка му умира вследствие на усложнения. Няколко месеца по-късно изпаднал в депресия от загубата на обичаната си съпруга, баща му се самоубива. Джон е отгледан от по-голямата сестра на майка си. Въпреки тежката съдба, Джон расте като умно и общително дете. Останалите деца го уважават, защото въпреки по-едрата си фигура и сила, винаги намира начин да реши проблемите без насилие.  Леля му държи да получи добро образование и Джон започва училище. Там той очарован от силата на знанието, започва да мечтае да стане учен. Няколко години по-късно, леля му умира от туберкулоза и той остава съвсем сам на улицата с разбито сърце и мечти.

Заминава за Бристъл в търсене на препитание. Започва работа като момче за всичко в кръчма на пристанището. Там чува чудновати истории за далечни страни от моряците и започва да мечтае да стане пътешественик. Работи в кухнята в кръчмата още няколко години. После му се отдава възможност да сбъдне мечтата си и да отпътува с кораб като помощник-готвач. Заминава за Африка и там осъзнава, че кораба се занимава с превоз на роби към Карибите. Силвър е потресен от животинското отношение към робите и на няколко пъти успява тайно да им занесе храна и вода. Една нощ е хванат. Капитанът налага сурово наказание на младежа. Силвър е бичуван почти до смърт и захвърлен без медицински грижи на волята на съдбата. Той успява да се възстанови, но преживяното го променя драматично. На връщане от Карибите, корабът им, пълен със ценни стоки, е нападнат от пирата кап. Джон Ингланд. Абордажът (и потенциалното клане на екипажа) е прекратен в мига в който Джон Силвър хвърля главата на капитана на търговския кораб в краката на Ингланд – начин да си отмъсти и да предпази другарите си. Пиратът е изключително впечатлен. Той приема Силвър в екипажа си и го прави член на елитната си абордажна група. На кораба на Ингланд, Силвър прекарва няколко години изпълнени с битки и плячка. За разлика от останалите пирати, той проявява пестеливост и се разпорежда разумно със спечеленото. Оттук нататък той има само една единствена мечта, да стане богат и уважаван, каквото е било семейството му, докато родителите му са били живи. В една тежка схватка, Силвър е ранен лошо в левия крак, а неговия другар Пю губи зрението си. Налага се ампутация и Силвър остава с един крак. Това не спира напористия млад мъж и скоро той започва работа при друг пират – кап. Флинт. На неговия кораб „Морж”, Силвър е квартирмайстер – грижи се за имуществото, отговаря за абордажната група, защитава правата на екипажа пред капитана. Силвър бързо спечелва моряците с чувството си за хумор и своята харизма, но не се колебае и да действа сурово и безкомпромисно, когато се налага. Благодарение на това екипажа става изключително дисциплиниран и ефективен в битките, което кара всички, дори и капитана дълбоко да уважават, но и да се страхуват от Силвър.

Няколко години по-късно, на Карибите, Джон се запознава с красива мулатка. Тя приема да се омъжи за него само, ако той се откаже от пиратството. Макар и неохотно, той се съгласява и двамата се прибират в Бристъл, където с част от спечелените пари отварят собствена кръчма. Въпреки, че със спечеленото от „Далекоглед” семейството успява да покрие нуждите си, Джон е нещастен защото и последната му мечта – да бъде богат и уважаван – е на път да пропадне.

Характерни особености:

Хитър. Коварен. Жесток и хладнокръвен, когато се наложи. Успява отлично да маскира истинските си намерения и да приспи вниманието на жертвите си. Всява страх. Готов е да използва заблуди и откровени лъжи, за да постигне целите си.

Но

Силвър е смел човек с желязна воля. Притежава уникална комбинация от бърза аналитична мисъл и изключително развита интуиция. Комбинативен. За него няма невъзможни неща. Умен. Обича шегите и смеха. Изключително чаровен. В тежките моменти успява да намери забавен начин да разсее натрупаното напрежение.Търпелив е към хората си, но не допуска никой да му се качва на главата. Изпитва истинска симпатия и обич към децата и животните. Грижовен към хората, които обича.

Съответстващо животно:

Тигър

 


Виж също:

Били Бонс  Капитан Александър Смолет  Израел Хендс  David Livesey  към страницата на Джоб Андерсън

Back to Top