Екип на Малка театрална компания

Кои сме ние?

„Малка Театрална Компания“ /МТК/ е независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Основана е в Габрово, през 2013 година, от група приятели влюбени в театъра. От тогава, компанията специализира в социално ангажирани представления с фокус върху устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. 

През 2014 г. компанията създава своя първи спектакъл „От Кулата“, който засяга проблеми свързани с опазването на околната среда, като замърсяването и разхищението на ресурси. С него, през същата година, прави и първото си турне „Театро на мегдана“, обикаляйки 10 села в Габровска община.  Още тогава екипа вижда ползите от подобряването на достъпа до културно съдържание в малките населени места и децентрализирането на културния живот като цяло. Това се превръща във водеща цел на компанията.

What the old man does is always good

Две години по-късно, в колаборация с Staffan Björklunds Teater – Швеция, се появява и вторият спектакъл в репертоара на театъра – „Каквото направи дядо, все е хубаво“, по едноименната приказка на Х.К.Андерсен. Основен дял в сценография на това представление заемат естествени, биоразградими материали като пръчки, клони, плодове и зеленчуци. Идеята, взаимствана от  Björklunds Teater е приветствана от екипа на Малка Театрална Компания, за които опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък продължават да бъдат приоритетни.

Темите за околната среда и подобряването на достъпа до култура в малките населени места не са единственото, което вълнува екипа на МТК. През 2017 година, те насочват своето внимание към новите технологии и година по-късно създават първият в света куклен спектакъл с добавена и виртуална реалност – „Островът на съкровищата v1.0“. В него зрителите наблюдават сценичното действие и живата игра на актьорите с кукли през специални очила, които създават една напълно виртуална среда, в която оживяват персонажите на пиесата. „Малка Театрална Компания“ бе номинирана от „Наградите БАИТ“ в категория „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения“, а спектакълът бе включен в селекцията на България за Пражкото квадринале 2019 – най-големият световен форум в сценографията.

Treasure Island v1.0

През 2021година идва ред и за поредната премиера – този път на спектакъл насочен към най-младата публика – децата от 0 до 5 години. „Вълшебната гора“ е постановка изградена от свързани миниатюри, съответстващи на естествените етапи на развитие на децата. 

Сюжетът разказва за един ден от живота на вълшебната фея. Избрани класически шедьоври, изпълнени на живо от виолончелиста Атанас Кръстев са вплетени в музикалната партитура на сценичното произведение.

 

 

През 2021година МТК става продуцент на най-големия пътуващ фестивал за изкуства в България – фестивала ЛЯТНО ТЕАТРО. Идеята, която се заражда десет години по-рано с първото турне на компанията, намира своята реализация в много по-голям мащаб. Фестивалът обединява всички цели и приоритети на екипа – децентрализация, зелени идеи и иновации. През 2022 година, фестивалът се разраства и достига до 15 различни населени места в България, получава национално признание, като печели наградата АртАкция на годината 2022“ – за изкуство с кауза – категория „АвангАрт“.  През годините фестивалът успява да достигне до над 35 общини, предлагайки пъстра програма за малки и големи. Фестивалът получава подкрепата на различни компании, национални и регионални медии и Национален фонд „Култура“.

През 2023г Малка Театрална Компания отбелязва своя 10 годишен юбилей с 24-часов театрален маратон, събитие което привлича широко обществено внимание. „Театър 24“ е проект подкрепен от община Габрово и реализиран в партньорство с ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово. В него се включват над 22 артисти от различни театрални компании, които създават 24 часова програма. Събитието достига до близо 4000 души публика, като включително през нощта салоните на залите в театъра са пълни на максимум.

 

И така – вече над 10 години работим упорито създавайки спектакли, които са не просто изпипани, а вълнуващи и вдъхновяващи. Преследваме смело мечтите си и никога не забравяме, че публиката е една от най-важните и незаменими съставки за случването на театралната магия. 

Екип

Емил Йорданов

Емил Йорданов

Всичко започна като в класически комедиен сюжет: млад благонадежден мъж попада на странно място, там среща очарователна хубавица и се влюбва в нея… Та, годината е 2000-та, моя милост – Емил Йорданов, току що дипломиран бъдещ икономист, минавайки край кукления театър, спонтанно реших да вляза. Седнах на мястото си, прожекторите светнаха и там някъде между различните сцени и терзанията на героите, аз се влюбих. Влюбих се в изкуството, което оживява неживото – кукленият театър.

От тогава минаха години, през които учих куклена режисура в Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство, играх и поставях спектакли на различни сцени, работих с много талантливи хора. С времето осъзнах, че за мен най-плодотворна е работата в екип. Затова създадохме “компанията”, за да споделяме радостта и отговорността по сътворяването на театралната магия, както и любовта си към това велико изкуство.

CV – Емил Йорданов

Десислава Йорданова

Десислава Йорданова

Това на снимката съм аз (за сега 🙂 ). Така изглеждам. Обичам цветно-шантавия свят на въображението и може би, затова съм куклена актриса. С тримата ми приятели от съседните снимки, завършихме заедно Академията – време на търсене, откриване, забава и репетиции до среднощ. След това, за няколко години бях част от трупата на Държавен куклен театър – Стара Загора. Сега съм свободен творец и съм щастлива. 

Радвам се да се реализирам и развивам като такъв в “Малка Театрална компания”. В нашите проекти с радост ще ви представя идеите си, въплътени във вълнуващи истории, потопени в приказна атмосфера и красиво разказани чрез езика на театъра. Надявам се чрез нещата, които правим не само да развълнуваме умът и сърцето ви, но и да направим светът малко по-добър (или поне по-цветен 🙂 ).

CV – Десислава Йорданова

Силвия Тенева

Силвия Тенева

Опитвам се да живея в хармония с природата, със себе си и с другите. Старая се да преследвам мечтите си, да изследвам и да се наслаждавам на живота.

Мечтая да докосвам хората чрез изкуството, което правя, да ги вдъхновявам и насърчавам сами да творят. Вярвам, че всеки човек може да промени не само собствената си съдба, но и тази на целия свят стига да следва сърцето си и да не се отказва от призванието си. Надявам се да успея.

CV – Силвия Тенева

Георги Тенев

Георги Тенев

Обожавам вълшебствата. Като малък това бяха приказките, а сега – театъра. Винаги съм искал да работя магьосник и то така си и стана. Завърших НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. В тази „Академия за вълшебници” магията на кукления театър тотално завладя живота ми.

Обичам да творя, да експериментирам, да се променям. Вярвам, че за да бъде добър на сцената, човек трябва да е добър извън нея. Защото истинското изкуство е това, което извира от най-дълбоките кътчета на душата и именно в това е магията.

CV – Георги Тенев

Какво правим?

Нашата мисия е да помагаме на хората, чрез силата на изкуството, да развиват себе си, осъзнато и с мисъл за природата.

Scroll to Top